Seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen urheilu- ja kulttuuritapahtuma EuroGames Helsinki onnistui hyvin. Keskiviikosta lauantaihin kestäneessä urheilutapahtumassa kilpaili lähes 1430 kilpailijaa 40 eri maasta, 14 eri lajissa, joista suurimmat lajit olivat uinti, yleisurheilu ja jalkapallo. EuroGames-kisojen järjestävänä tahona toimi seksuaali -ja sukupuolivähemmistöille suunnattu urheiluseura H.O.T. ry.

Keskiviikon EuroGames-avajaisissa oli arviolta 3 500 osallistujaa, heidän mukanaan kilpailijoita, yleisöä ja kutsuvieraita. Tukijaurheilijoista Tinja-Riikka Korpela, Elina Gustafsson ja Toni Piispanen osallistuivat tapahtuman aikana eri tilaisuuksiin. Eri puolilla Helsinkiä urheilupaikat täyttyivät kisoihin ilmoittautuneista kilpailijoista, ja lauantain maastojuoksuun liittyi mukaan myös pääkaupunkiseutulaisia.

Kansalaistorin kisakylä kokosi helsinkiläisiä, matkailijoita ja kilpailijoita yhteen. EuroGames-kisakylän saunat ja kylpytynnyrit olivat kisakylän suosituimpia vierailukohteita ja saunat ja paljut olivatkin koko ajan täynnä. Saunominen sujui hyvässä hengessä ilman järjestyshäiriötä. Ulkomaalaisille kilpailijoille sauna oli eksoottinen suomalainen kokemus, joka haluttiin kokea.

Monipuolinen EuroGames-ohjelma toi joka ilta erilaisia ihmisiä kisakylään. Ohjelmistossa oli mm. drag-esityksiä, ihmisoikeuskeskustelutilaisuus, show-painia ja Kanada-päivä. Tapahtumaan liittyi myös HOT ry:n, Helsingin gayteatteri HGT:n ja gay-kuoro Out n’ loudin yhteisprojektina toteutettu musikaali Savoy-teatterissa.

Tasa-arvo ja moninaisuus urheilussa

EuroGames järjesti yhdessä Setan kanssa seminaarin tasa-arvosta ja moninaisuudesta urheilussa. Seminaarin avasi ministeri Sanni Grahn-Laasonen, ja keskustelemassa olivat mm. Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Ulrike Lunacek, urheilija Toni Piispanen ja ENGSO:n kunniapuheenjohtaja Birgitta Kervinen. Seminaarissa keskusteltiin vähemmistöjen liikunta- ja urheilukokemuksista sekä eri liikunta- ja urheilutoimijoiden roolista avoimuuden ja turvallisuuden lisäämiseksi.

Kokonaisuudessaan EuroGames Helsingin kilpailujärjestelyt onnistuivat, kisakylässä ei ollut ongelmia eikä järjestyshäiriöitä. Kisoihin osallistuneiden urheilijoiden antama palaute on ollut myönteistä. EuroGames päättyi lauantaina Helsinki Pride -kulkueeseen, jossa urheilijat marssivat osana kulkuetta.

Helsingin EuroGames toteutettiin täysin vapaaehtoisten voimin. Tapahtuman tekemiseen osallistui kaikkiaan noin 400 vapaaehtoista, joista merkittävässä roolissa olivat yhteistyöseurojen IFK Friidrotin ja HSS:n vapaaehtoiset. Kymmenet vapaaehtoiset ovat valmistelleet tapahtumaa oman työnsä ohessa jo muutaman vuoden. H.O.T. ry. haluaa kiittää kaikkia vapaaehtoisia heidän panoksestaan tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa: Ilman aktiivisia ja osaavia vapaaehtoisia tämä tapahtuma ei olisi ollut mahdollinen.

Seuraava EuroGames järjestetään Roomassa vuonna 2019.